Jak vybrat alu kola

Odpovědět
admin
Administrátor
Příspěvky: 98
Registrován: pát 05. lis 2010 15:20:39
Kontaktovat uživatele:

Jak vybrat alu kola

Příspěvek od admin »

Alu kola jsou ozdobou každého automobilu. Jak si vybrat taková, která jsou pro váš vůz skutečně vhodná?

Na velikosti záleží

Prvním parametrem, na němž při nákupu nových alu kol záleží, je velikost. S velikostí kol je to poměrně jednoduché. Mezi motoristy panuje přesvědčení, že větší znamená lepší. Větší disky zkrátka vypadají na první pohled efektněji.

Velikost se vždy značí v palcích. I když můžete použít větší velikost kol, než kterou dostalo auto z výroby, velikost a šíře disků musí korespondovat s pneumatikou. U větších disků se tak obvykle používají pneumatiky nižší nebo nízkoprofilové.

Mějte také na paměti, že rozměry se musejí shodovat s technickým průkazem. Ty alternativní tam proto budete muset nechat napsat na základě typového listu.

Kromě velikost je zapotřebí si zkontrolovat i rozteč (PCD). Tedy počet a vzdálenost šroubů, které jsou určeny pro upevnění disku. Údaj můžete dohledat podle konkrétního modelu vozu, případně si ho vyžádejte od výrobce.


Rozhoduje rozteč, zális a homologace

Průměr rozteče se udává v milimetrech. Značí se jednoduše dvěma čísly. Pakliže se tak například setkáte s označením 5x110, znamená to 5 uchycovacích děr a průměr kružnice procházejícími jejich středy 110 mm.

Podstatným parametrem je též zális neboli ET. Takzvaný zális určuje vzdálenost osy od dosedací plochy. Čím nižší hodnota bude, tím viditelnější zároveň budou i kola, kolo tedy bude vysunuto směrem ven.

Nezapomeňte si vždy ověřit, že jsou vámi vybraná kola homologována pro účely používání na českých silnicích pro konkrétní typ automobilu. Měla by tedy být opatřena homologační značkou. Při použití disků bez ní na silnici ohrožujete sebe i své okolí.

Je tedy na místě se spolehnout na prodejce, který nabízí kvalitní a prověřené produkty. Levné „no name“ produkty obvykle nenabídnou optimální kvalitu. Co se týče designu, pochopitelně zůstává výběr z dostupné nabídky na vašem subjektivním vkusu.

Řešení dnešní doby
Jsme v 21. století a již nemusíme dlouze vyhledávat vhodné údaje a filtrovat vhodná kola. Řešením může být i konfigurátor alu kol, který dokáže podle zadaného automobilu vyfiltrovat vhodná kola popřípadě pneumatiky bez zbytečného času stráveného ověřování údajů ve velkém technickém průkazu vozidla.
Přílohy
Vissol.jpg

fb_marek4
Příspěvky: 3
Registrován: sob 07. srp 2021 11:34:08

Re: Jak vybrat alu kola

Příspěvek od fb_marek4 »

Co jsou to za ALU disky na té fotce v příloze? Tu značku neznám, TOSSIA???

fb_marek4
Příspěvky: 3
Registrován: sob 07. srp 2021 11:34:08

Re: Jak vybrat alu kola

Příspěvek od fb_marek4 »

Aha už to mám...už jsem to našel, kovaná alu kola Vissol, já to četl vzhůru nohama...

fb_marek4
Příspěvky: 3
Registrován: sob 07. srp 2021 11:34:08

Re: Jak vybrat alu kola

Příspěvek od fb_marek4 »

Tak ty aludisky Vissol, co jsou na fotce, nejsou bohužel vůbec pro Audi...díval jsem se na všechny velikosti (16-19 palců) v konfigurátoru od firmy Vissol a je tam spousta jiných designů, ale tenhle ne. Škoda. Nevíte náhodou někdo, jaký max. velikosti alu disků se dají narvat do Audi A4 3,0i V6 2002 ? Prodejce mi měl poslat kopii velkého TP ale vysral se na to...

Cizinek
Příspěvky: 1
Registrován: ned 03. říj 2021 18:07:05

Re: Jak vybrat alu kola

Příspěvek od Cizinek »

Cau... hele, koukni se na aluapneu. Mají origo alu a mají jich docela dost. I značek dost na výběr. Oni jsou tam super v tom, žr ti s výběrem poradí... Jako za zkoušeku nic nedáš. Třeba mail a uvidíš, co poradí.

Odpovědět