Ideální velikost alu kol

Odpovědět
admin
Administrátor
Příspěvky: 98
Registrován: pát 05. lis 2010 15:20:39
Kontaktovat uživatele:

Ideální velikost alu kol

Příspěvek od admin »

Pokud pro vás není auto opravdu jen prostředkem pro dopravu z bodu A do bodu B a máte k němu osobnější vztah, záleží vám jistě na jeho vzhledu. Nejeden majitel auta i proto sahá po nejrůznějších možnostech úprav. A jednou z těch nejoblíbenějších je montáž alu kol – populárních elektronů. Jak ale taková kola vybrat?

Největší není vždy nejlepší

U litých kol je většinou oceňován velký poměr mezi kovovou částí a pneumatikou. Taková kola zkrátka vypadají dobře. Celá řada zájemců o koupi alu kol má svoji první představu takovou, že pro své auto chtějí kola opravdu velká a masivní. To je přístup celkem pochopitelný, ne vždy ale rozumný.

Při výběru alu kol je na místě vycházet z velikosti kol, které byly u auto původně. Trochu přidat je samozřejmě možné, zvláště pokud rozdíl dorovnáte nižší pneumatikou, jen se to nesmí přehánět. Příliš velká kola totiž sice vypadají dobře, ale některé jízdní vlastnosti mohou dosti utrpět.

Problémy příliš velkých alu kol
Příliš velká alu kola budou mít negativní vliv na zrychlení, nepřekvapivě zvýší spotřebu a také začnou zkreslovat rychlost ukazovanou tachometrem. Pokud navíc zvolí řidič větší disky na úkor nižšího profilu pneumatiky, počítat musí s tím, že bude najednou při jízdě cítit mnohem více otřesů. Na druhou stranu platí, že na suché vozovce budou větší a širší kola lépe držet.

Jak si kola vybrat?
Nastudujte si všechny potřebné charakteristiky a nedbejte na zázračné nabídky typu nejlevnější alu kola 5x100. Jedním z hlavních důvodů pořízení nových alu kol je vzhled, ne vždy je ale snadné si vzhled auta po výměně kol představit. S tím mohou řidičům pomoci online konfigurátory alu kol, které umožní zobrazit kombinaci konkrétního auta s vybranými koly. Výběr tak bude hned jednodušší, jen nezapomínejte, že vzhled není jediným parametrem, podle kterého je třeba alu kola vybírat.
Přílohy
alusfL2221.jpg

Odpovědět